”Samer lever bara på bidrag, på skattebetalarnas bekostnad”

Hösten är här, en färgsprakande årstid, där naturen verkar vilja visa upp sig från sin allra bästa sida innan mörkrets och vinterns intåg. Hösten är också en tid av förberedelse inför årets slakt och flytt till vinterlanden. Det är också nu slöjdarna får sitt material som kommer från renen, t.ex. horn, skinn och bällingar Ja, på många sätt är hösten fantastisk med sin rikedom.

Men, hösten innebär också att oron, ångesten och stressen kryper närmare. Hur kommer vintern att bli? Kommer betet att återigen att bli låst? Kommer antalet rovdjur vara så stort att områden inte går att nyttja och att renar dör? Frågorna och funderingarna är många, samtidigt som denna stress och oro skall hanteras måste renskötarna också bemöta många människors åsikter i samhället, i media och på sociala medier.

Hösten är också påståendenas/åsikternas tid, framförallt på sociala medier, i kommentatorsfält och liknande. Det verkar som om det finns ett uppdämt behov att ventilera sina åsikter varvat med påståenden hos många. Har de senaste dagarna gått igenom ett antal olika organisationers FB sidor, och kan krasst konstatera att det är högsäsong för påståenden av allehanda slag. Nedan listas några av de mest frekventa:

– Rennäringen ska bort, det är enbart löjligt att dessa pajasar kallar sig naturfolk när de skjuter allt som rör sig i skog å mark.

– För varje riven ren får de enorma summor från EU, de missköter och har oftast för stora horder som de inte ens kan sköta.

– Samerna har veto på 52 % av Sveriges norra yta

– Renägare ljuger

– Samer lever bara på bidrag, på skattebetalarnas bekostnad

– Samerna är inget naturfolk, jag menar kolla bara på alla skotrar helikoptrar och motorcyklar.

De som listats ovan är de som kan kategoriserats som mest ”snälla”, men som jag skulle vilja påstå är de som är mest farliga. Varför? , därför att dessa kommentarer sprids från tråd till tråd och riskerar till slut att bli en sanning i allmänhetens ögon. Det är dags att varje organisation, företag som på något sätt vill påskina trovärdighet i sitt arbete tar ansvar över vad som skrivs i deras kanaler. Vikten av yttrandefrihet och åsiktsfrihet ska vi värna. MEN gränsen är hårfin när detta övergår till något helt annat, i en juridisk kontext förtal, kränkning, hatbrott mm. Den gränsen är passerad för länge sedan. Det är också allas vårt ansvar att när möjlighet ges, bemöta och belysa hur korkade alla dessa påståenden är. Avslutningsvis vill jag lyfta fram ett påstående som cirkulerat en del och som synliggör okunskapen och dumheten ;

Renskötarna får skylla sig själva om renarna svälter på vintern, dom har ju själva huggit ned alla träd

Jenny

Jennys blogg