Nyhetsbrevet augusti 2018

Sommaren går mot sitt slut och det är alltid med ett visst vemod som jag närmar mig hösten. Efter periodens värme och torka ser jag dock fram emot lite kyligare väder, främst för renens skull.

De signaler som jag fått visar att sommarens kalvmärkningar gått enligt plan och de allra flesta verkar vara någorlunda nöjda både med kalvtillgång och väder, värmen och den gångna vintern till trots. Det är dock svårt att säga om det varit en ”bra” sommar eller om vi helt enkelt fått andra referensramar, men jag hoppas att vi går mot en positivare trend.

Sommarens bränder oroar mig, arbetet med att samla in och sammanställa information för att få så tydlig skadebild som möjligt är påbörjat. I vilken omfattning bränderna påverkar betet framgent är ännu ovisst, vi har dock signalerat till ansvarigt departement att både akuta och långsiktiga åtgärder kan komma att behövas.

Konsekvenserna av torkan och värmen för renens hälsa vet vi inte så mycket om ännu, förhoppningsvis blir hösten mer gynnsam för renens uppbyggnad av energidepåer inför vintern. Jag hoppas verkligen att sommarens väder var ett undantag, trots att signalerna från klimatexperterna inte ser så lovande ut. Arbetet inom SSR är i full gång sedan några veckor tillbaka. SSR:s styrelse träffas för sitt första möte efter årets Landsmöte 28-29 augusti där många strategiska frågor diskuteras med utgångspunkt från landsmötets diskussioner.

Samebyarnas årliga ordförandekonferens har genomförts och det gläder mig att så många byar närvarade. Det är ett viktigt forum för både SSR och våra medlemmar att diskutera våra frågor och strategier för framtiden. Det är min fasta övertygelse att vi måste blir starkare och tydligare i vårt budskap för att våra rättigheter ska stärkas och respekteras.

Trots att vi står inför många svåra utmaningar så är jag full av tillit att vi kommer kunna möta dem, bara vi jobbar tillsammans.

Jag ser fram emot året som ordförande och hoppas kunna träffa så många som möjligt av er under året, gulahallat ja oaidnalit.

Niila Inga