Arjeplogs sameförening

Árjepluove sámesäbbre (Arjeplogs sameförening)  har ca 80 medlemmar som är utspridda i alla åldrar.
I augusti 2016 arrangerade sameföreningen Same-SM. 1954 arrangerades det första Vinter Same-SM i Arjeplog. Nästa gång var 1992, dvs för 24 år sedan.
Varje år på fettisdagen bjuder sameföreningen tillsammans med Arjeplogs församling på kött- och blodpaltmiddag, ett uppskattat arrangemang.
Under Mikaelihelgen (infaller i september) brukar sameföreningen arrangera lassokastningstävlingar för alla åldrar.
-I år orkade vi inte arrangera det, eftersom vi nyss har genomfört Same-SM, men nästa år genomför vi det som vanligt igen, säger Gertrud Pettersson som är föreningens ordförande.
-Vi har haft samisk vävkurs, koltkurs och vi  planerar även en skosömnadskurs.
Sameföreningen arrenderar Skeppsholmen av kyrkan och Arjeplogs kommun. Skeppsholmen är en liten ö, i östra delen av Hornavan i Arjeplog. Där har sameföreningen  en stor samlingskåta för ca 40 personer, skogsamisk kåta, en luopte, tre bodar och en torvkåta.  För närvarande är det ett eventföretag som hyr Skeppsholmen.
-Vår dröm är att rusta upp Skeppsholmen.

gertrudp
Gertrud har varit ordförande i föreningen sedan 2012. Innan hon flyttade till Arjeplog bodde hon under många i Inuvik, norra Canada där hon bl. a. drev en egen redovisningsbyrå. Men hemlängtan blev till slut för stor så Gertrud  flyttade hem igen.    
Varför är sameföreningen med i SSR?
-Vi vill känna gemenskap med andra samer, det är viktigt för oss, avslutar Gertrud.