Hederspris 2017

Apmut Ivar Kuoljok fick SSR:s hederspris

 width=

Renägaren Apmut Ivar Kuoljok tilldelas SSR:s hederspris 2017 för hans livslånga och förtjänstfulla gärningar inom renskötsel, språk, författande och kulturutövande. Han föddes 1928 och har under hela sitt liv varit renskötare inom Sirges sameby. Mellan 1972 till 1978 var han även ordförande för Sirges sameby och han har suttit i SSR:s styrelse.

Apmut Ivar Kuoljok är inte bara renskötare utan även författare, jojkare och även en duktig berättare. Han har gett ut fyra böcker och är medförfattare till en femte bok. Apmut Ivar har även gett ut en CD-skiva med traditionella lulesamiska jojkar.

Apmut Ivar Kuoljok har hela sitt försvarat renskötselns rättigheter inom alla olika områden. Han startade bland annat debatten om fjällnära skogar och om vilka effekter kalavverkningar har på renbetesmarkerna. Dessutom har han kämpat emot Vattenfalls utbyggnad av bland annat Sijddoädno och var troligtvis den äldsta demonstranten vid Gállok 2013. Apmut Ivar Kuoljok har dessutom alltid välvilligt delat med sig av sin kunskap inom renskötseln och den samiska kulturen.