Hederspris 16

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Författaren Maj Lis Skaltje tilldelas SSR:s hederspris 2016

Författaren, filmaren Maj Lis Skaltje tilldelas SSR:s hederspris 2016 för hennes mångåriga och enträgna arbete för att synliggöra och dokumentera den samiska jojktraditionen både i ord och bild.

Maj Lis Skaltje har inom ramen för det dokumentationsprojekt SSR drev under 1990-talet intervjuat ett femtiotal samer om deras relation och minnen till jojken. Resultat publicerades i en bok ”Luonddu joigaha” som utkom 2005. Boken har sedan översatts till svenska och 2014 utkom boken med titeln ”Minsta lilla liv har sin jojk”.

Maj Lis Skaltje har även producerat en långfilmdokumentär med titeln ”Juoigan/Jojk”. I december 2013 visades en kortare version av filmen på SVT och i december 2014 visades filmen på bio.

Maj Lis är utbildad journalist, bildkonstnär och har även arbetat som jojkkonsulent och har också producerat en samnordisk jojk-CD-skiva ”Davvi Jienat”-röster från norr. Maj Lis Skaltje har dessutom en egen jojk som Ole Larsen Gaino komponerat och den framlidne Inga Juuso har jojkat och som finns inspelad på en CD-skiva.

Maj Lis Skaltje har med stor ödmjukhet och respekt intervjuat samer om deras relation till olika jojktraditioner. Genom sin lågmälda och ödmjuka attityd har Maj Lis Skaltje mött samer som berättat om sin relation till jojken som en kulturyttring. Det är en unik dokumentation som Maj Lis Skaltje har genomfört och som är oerhört värdefull för hela det samiska samhället, Sápmi.

Maj Lis Skaltje tilldelas 2016 års hederspris för att hon med stort tålamod och lyhördhet dokumenterat och synliggjort jojken som en av samekulturens viktiga kulturbärare.

[/fusion_text][fusion_global id=”6870″][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]